NŐK vagyunk.blog.hu

.Ez a blog a párkapcsolati krízisekről szól, amiben igen nagy tapasztalatom van és persze megoldásaikról. Mi lehetett volna másként ha.... Milyen hibákat ne kövess el... Férfiak és Nők szemszögéből... És sok más, vagy hasonló probléma ami egy kapcsolatban előfordulhat.

Friss topikok

Linkblog

Fényezd át emberi kapcsolatodat.

A legtöbb örömünk és bánatunk a másokhoz fűződő kapcsolatainkból fakad. Ám kapcsolataink karbantartása, fejlesztése, javítása, minőségének tudatosítása messze nem foglal el olyan helyet az életünkben, amekkora a valódi jelentőségük.

A legtöbben anyagi helyzetüktől szinte függetlenül, elsősorban a pénzzel megvehető dolgok megszerzéséhez kötik a személyes komfortérzésüket. Ugyanakkor a fejfájással, szorongással, álmatlansággal, evési rendellenességekkel,depresszióval orvoshoz fordulók túlnyomó többsége valamilyen kapcsolati problémával küzd. Ennek az ellentmondásnak már a tudatosítása is sokat segíthetne életminőségünk javításában.

Az egészséges család ismérvei

A család, amelybe beleszülettünk, egész életünkön át meghatározó erővel bír: a szüleink, testvéreink és a gyerekeink vitathatatlanul a legfontosabb, mintaadó kötelékeket jelentik az életünkben. A családé az alapvető felelősség a következő nemzedék testi és lelki egészségéért, a társadalomba való beilleszkedéséért és a többi emberhez való viszonyáért. Nem kétséges tehát, hogy a gyereket nevelő szülők bizonyos értelemben a világ legösszetettebb munkáját végzik. Sajnos a szülők többsége felkészületlen erre a feladatra. Még nagyobb baj, hogy sokan maguk is érzelmi zavarokkal küzdenek, ami komoly akadálya annak, hogy jó szülővé váljanak.

Nézzük, milyen ismérvei vannak a lelkileg egészséges, jól működő családnak:
  1. Önbecsülés: Az egészséges család minden tagja - a szülők, gyerekek esetleg nagyszülők - tisztában van saját értékeivel, érdekeivel, és ezeket képes érvényesíteni.
  2. Kommunikáció: Az egészséges családban világosak, közvetlenek és őszinték az üzenetek, ami persze nem jelenti azt, hogy nincsenek akár komoly nézeteltérések, konfliktusok.
  3. Családi szerepek: Az az egészséges megoldás, ha a családtagok közötti munkamegosztás, azaz a feladatok és az egymáshoz való viszony ésszerű, célszerű, szükség esetén változtatható és nyíltan megvitatható.
  4. Külső kapcsolatok: Az egészséges család tagjainak számos kapcsolata van/lehet családon kívüli személyekkel. A másokkal való barátkozást kívánatos, természetes dolognak tartják, akár a gyerekekről akár a felnőttekről van szó.

Félelem a változástól

A családon belüli kapcsolatok olyan szorosak, hogy egyes pszichológusok szerint valójában nincsenek is egyéni problémáink, hanem mindegyik valamilyen családi problémának a megjelenési formája. A családon belül folyamatosan, és elkerülhetetlenül kialakul a polarizáció, azaz két vagy több személy között megnő a feszültség, a konfliktusok kiéleződnek, háromszög típusú problémák keletkeznek. Például két családtag szembefordul egy harmadikkal. Ráadásul sokszor ez csak a felszín, és a háttérben esetleg öntudatlanul arra megy ki a játék, hogy például a szülők elrejtsék a saját konfliktusukat, és másokat, többnyire a gyereket, vagy a gyerekeket hibáztassák.
A családi viszályoknak sokszor a változásoktól való félelem a rejtett mozgatója. A szülők, vagy nagyszülők szeretnék megakadályozni, lassítani, hogy valamelyik családtag felnőjön, önálló életet kezdjen, vagy önálló külső kapcsolatokat tartson fenn.

Áldozatok áldozatai vagyunk?

Mind több tudományos tapasztalat igazolja, hogy a családokon belüli érzelmi-pszichológiai viszonyok nagyon fontos szerepet játszanak a családtagok általános egészségi állapotának, sőt életkilátásainak alakulásában. Óvatosan kell azonban bánni a családunk, elsősorban szüleink hibáztatásával. Hiszen, ha kizárólag az ő nevelési módszereikben találjuk meg a kifogást a mi ballépéseinkre, sikertelenségünkre, hibáinkra, akkor nincs kiút a neheztelés, másra mutogatás ördögi köréből. Ezt a sort a végtelenségig folytatni lehet, hiszen a szüleinknek is voltak szülei, akiknek szintén voltak körülményeik, neveltetésük.
Senki sem végzi el helyettünk azt a feladatot, hogy felnőve felelősséget kell vállalnunk a saját sorsunkért. Legkésőbb a húszas éveinkben már mindenképpen itt az ideje, hogy nekifogjunk a gyermekként megtanult viselkedésmintáink korrekciójának.
Szembe kell nézni gondolkodásunk, magatartásunk egyoldalúságával és hibáival, függetlenül attól, hogy amilyenek vagyunk, azt alapvetően a szüleinknek köszönhetjük. Mások hibáztatását már csak a saját, megszületett, vagy tervezett gyermekeink érdekében is célszerű abbahagyni, egyébként ők sem fogják megtanulni az életükért való felelősségvállalást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr841921891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása