NŐK vagyunk.blog.hu

.Ez a blog a párkapcsolati krízisekről szól, amiben igen nagy tapasztalatom van és persze megoldásaikról. Mi lehetett volna másként ha.... Milyen hibákat ne kövess el... Férfiak és Nők szemszögéből... És sok más, vagy hasonló probléma ami egy kapcsolatban előfordulhat.

Friss topikok

Linkblog

Miért lépnek félre...

2010.05.31. 10:23

szerző: Mona 78

 Tudni akarod miért lép félre?


 
Mennyire vagyunk hűségesek manapság? Ha félrelépünk, miért tesszük? Elhallgatjuk vagy bevalljuk? Megbocsátunk vagy kiadjuk a másik útját?
 
 
 
Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Hallmark csatorna, „A férjem védelmében”  című sorozata által ihletett hűségfelmérés, melyet a magyar lakosság körében végeztek el az elmúlt hetekben. Az eredmény erőteljesen döngeti egyes sztereotípiák kapuit. 

Egy párkapcsolat alapja, hogy a szerelem fellángolásának lecsengését követően is kitartsunk egymás mellett. A párkapcsolatban legfontosabb a bizalom, az igazmondás. Bármit is teszünk, ha igazat mondunk, akkor biztos talajon állunk. A hűség vagy a félrelépés hátterében is ezen igazmondás kell álljon. Legalábbis elméletileg, mert úgy tűnik, a gyakorlatban valamiért ez mégsem sikerül, legalábbis sokszor. Indokkal tele a padlás. Ez a téma senkinek sem közömbös, hiszen egy párkapcsolat során átélhetjük életünk legjobb vagy akár legrosszabb élményeit. Mindenkinek van véleménye róla, de ahány ház, annyi szokás. Most fény derül arra, hogy igazából ma mi is a szokás. 

A Hallmark csatorna 555 személyt kérdezett meg Magyarországon. 

Meglepően hűségesek vagyunk
A Hallmark csatorna felmérésére 18 év felettiek között került sor, Magyarország területén. A megkérdezettek kétharmada véli úgy, hogy egy párkapcsolatban a legfontosabb a hűség, 36% teljes mértékben, 40% legtöbb esetben elítéli a hűtlenséget. Annak ellenére, hogy a legtöbb filmben, filmsorozatban és történetben kevés a harmonikus és igazmondáson alapuló párkapcsolat; sőt leginkább ármányról, megcsalásról, hűtlenségről és csalódásról szólnak, a magyar valóság nem teljesen ezt mutatja. A válaszadók közel 59 % - a sosem lépett félre, 19 % életében egyszer kacsintott kifelé, de megbánta tettét, és csupán a megkérdezettek 22 % - a csalta meg több alkalommal is párját.  

Ha mégis, miért?
Ha mégis hűtlenek vagyunk, mi ennek az oka? Miért kockáztatjuk párkapcsolatunkat egy forró éjszakáért? Tudják-e egymásról a két nem képviselői, hogy párjuk miért csalja meg őket? A férfiak szerint a nők 70%-a akkor lép félre, ha már nem szereti párját, vagy nem érzi őt lelki társnak, a válaszok alapján ez azonban csak 30%-ot érint. A nők szerint a férfiak 43%-a nem tud ellenállni a testi csábításnak, a férfiak válaszai alapján, ez az arány azonban csak 20 %.  

Ennyire nem ismerjük egymást? Akkor mi a legfőbb oka a félrelépésnek?
A Hallmark felmérése szerint a nők leggyakrabban akkor csalták meg kedvesüket, ha állításuk szerint nem kaptak meg tőle mindent, amire szükségük volt (25,2%), illetve ha nem érezték lelki társnak párjukat (20,8%). Igaznak nyilváníthatjuk azokat az általános vélekedéseket is, melyek szerint a férfiak félrelépése mögött leginkább az áll, hogy nem tudnak ellenállni (20,6%), változatosságra vágyanak (16,9%) vagy nem akarják elkötelezni magukat (16,9%) – azonban megállapíthatjuk, hogy ezek az okok a nőknél sem ritkák, ugyanúgy, ahogy a férfiak jelentős része is okként jelölte meg, hogy nem kapott meg mindent, amire szüksége volt. Összességében láthatóak a nemek közötti különbségek, a határok azonban korántsem olyan élesek, mint képzeljük. 

Csalfaság? Nem csak férfidolog!
A kérdésre, miszerint a nők vagy a férfiak csalják meg többször párjukat, automatikusan rávágnánk, hogy természetesen a férfiak. Ők ugyanis fennhangon mesélik a történeteket egy-két sör után. A nőkre kevésbé jellemző vagy csak kevesebbet beszélnek róla? A gyengébbik nem képviselőinek 64 %-a gondolja, hogy a férfiak gyakrabban lépnek félre, 33 % szerint az arány egyenlő, és csupán 3 % vallja, hogy a nők csalfábbak. A férfiak 43 %-a szerint ők csalják meg a másikat gyakrabban, 44%, azt állítja, hogy ugyanolyan mértékben, 12 % pedig azt állítja, hogy a nők a kevésbé hűségesek. A valóság azonban több mint meglepő: minimális az eltérés! A megkérdezett nők 41,1 %-a csalta már meg egyszer vagy többször párját, a férfiaknál ez a szám 41,9 %. Ebből látszik, hogy bár a motiváció különbözhet, az eredmény szinte ugyanaz. A nők legalább annyira csalfák, mint a férfiak. 

Hogyan látják a kérdést közéleti szereplők, vallási képviselők? 
A beszélgetést Kánya Kata moderálta, a résztvevők között szerepelt Tari Annamária,  pszichológus; Peller Mariann, műsorvezető; Bittsánszky Jánosné családreferens, a Katolikus egyház képviselője; Kovács Áron, műsorvezető; Máthé Réka, a Gyémánt Út Buddhista Közösség képviselője; Kántor Zsuzsanna.

Mennyire igaz az „evolúciós program”- elmélet? Mi is a hűség? 
„A férfit a vadászösztön hajtja, hogy minél több utódot hozhasson létre, míg a nők azt az egy férfit keresik, akitől majd utódai lesznek.”

Nincs általánosítható  megállapítás. Egy nő is lehet ugyanúgy hűtlen, mint egy férfi, csupán ennek hátterében elsősorban a lelki okokat kell keresni, míg a férfiak esetében a testi szükségletek dominálnak inkább. 

A hűség fogalmának tisztázása során a katolikus egyház képviselője a hűség mindennapi, gyakorlati megjelenését szorosan a biztonság megteremtésével hozta összefüggésbe. Emellett egy ideálisnak mondható társkapcsolatban lényeges szerepet tulajdonít az egyén fejlődési lehetőségének, önmaga vállalni tudásának, amelyhez lojalitás és hiten alapuló kitartás is társul. 

A buddhisták ezzel szemben a cselekvés szabadságát hangsúlyozzák az egyes cselekedetek következményeinek maximális felvállalásával. Minden működhet, amennyiben az a partnerrel történt nyílt, őszinte és tiszta megegyezésen alapszik, így minden a másik fél tiszteletben tartásával, „nem bántásával” történik.

Pszichológiai szemszögből valódi kötődés nem jöhet létre intimitás és bizalom nélkül. A megengedő-elengedő attitűd nagyon lényeges, kérdés ennek a mértéke: meddig mehet el a másik fél, mi számít már hűtlenségnek? 



Volt, aki úgy vélte, hogy a vágyak elfojtása, az „őstermészet” elnyomása hosszú távon komoly megbetegedéssel is járhat, ezért ajánlatos nem elfojtani ezeket.
Persze csak akkor, amennyiben a másik fél is hasonlóképp gondolkodik, s képesek leszünk mindvégig őszinték maradni így is a kapcsolatban. Ha komolyan vesszük egónkat és annak elvárásait – a partnerünk irántunk való hűségével kapcsolatban – vagy birtoklási vágyunkat, az komoly sérüléseket okozhat nekünk, ha partnerünk félrelép.   

Meddig tarthat egy házasság? 5-10 csupán vagy akár 35-40 évig is? Mitől függ ez? Mit kell tennünk?

Abban a résztvevők többsége megegyezett, hogy az elköteleződés legmagasabb szintje maga a házasság intézménye. Mivel világunkban értékválság van, az elköteleződés és az állhatatosság egyre jobban hiánycikké válik: a házasságok mintegy 54%-a végződik válással. 

Minden érintett fél egyaránt felelős a házassága alakulásában, a tettek oda-vissza hatnak egymásra. A hűtlenné válás nem ott kezdődik, mikor fizikai síkon betoppan a 3. fél az életembe, hanem amikor már nem a társam az első a preferencia rendszeremben.

Aki kellőképp kitartó tud maradni, izgalmassá teszi azt partnere számára napról napra, célja, hogy „beletegyen” a házasságba, nem csak „kivegyen” belőle és partnere is ezt teszi, az valószínűleg hosszabb élettartamú házasság elébe nézhet. A felesleges és túlzó féltékenység és birtoklási vágy is erodálhatja a kapcsolatot, hisz megjelenik a bizalmatlanság, mint egyik fő ellensége a házastársi kapcsolatoknak. Az adni akarás és ennek magasabb szintű képessége komoly kohéziós erőt képvisel egy társkapcsolatban, míg az önzés és a kapni akarás elhidegíti a két felet egymástól. 

Az eszmecsere során a résztvevők megállapították azt is, hogy bármely megegyezés ellenére sincs jól működő nyitott házasság – a tapasztalatok szerint –, mert az egyik fél a „másik kitekintésének pillanatában” vesztesnek érzi magát legtöbbször.  

A férjem védelmében

Alicia saját  álmait és karrierjét feladva 13 évig élt férje árnyékában. A férj korrupciós botrányba keveredik, és hamarosan börtönben találja magát. Ám a nő számára mégsem ez a legrosszabb: a férfi szexuális ügyletei is napvilágot látnak. Alicia eddig irigylésre méltó élete egy pillanat alatt hullik darabokra. A nyilvánosság reflektorfényében magára maradt, megalázott nő azonban nem adja fel: mindenki megdöbbenésére kiáll férje mellett, és 13 év után folytatja védőügyvédi karrierjét. 

Az Emmy-díjas Julianna Margulies az önállóságát visszaszerző, erős asszony szerepével tér vissza a hazai nézőkhöz, a nagysikerű sorozat május 16-ától pedig újabb részekkel folytatódik a Hallmark Channel műsorán, hogy megválaszolja azokat a kérdéseket, melyekkel oly sok modern nő szembesül: hogyan lehet összetartani egy széthullóban lévő családot, és hogyan lehet egy nő egyszerre anya, feleség, és sikeres munkavállaló egy extra erőfeszítéseket igénylő világban? 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr552044184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása