NŐK vagyunk.blog.hu

.Ez a blog a párkapcsolati krízisekről szól, amiben igen nagy tapasztalatom van és persze megoldásaikról. Mi lehetett volna másként ha.... Milyen hibákat ne kövess el... Férfiak és Nők szemszögéből... És sok más, vagy hasonló probléma ami egy kapcsolatban előfordulhat.

Friss topikok

Linkblog

A kapcsolat- és társfüggők

2012.05.01. 19:32

szerző: Mona 78

 

A kapcsolat- és társfüggők

Azokra az emberekre mondjuk, hogy kapcsolat- és társfüggők, akik társ nélkül nem tudnak élni. Az ember társas lény, de az általános felfogás szerint tudni kell egyedül is élni. Megállni a saját lábunkon.

Külön kell választanunk a társfüggőket a kapcsolatfüggőktől.

Tehát az előbbi csoportba tartozó betegek a férfi-nő viszonyrendszerben élnek. Míg az utóbbi rendellenesség akár szülő-gyermek, vagy főnök-beosztott viszonyban is lehet. A kapcsolatfüggők semmilyen szexuális együttlétre nem vágynak a másik féllel kapcsolatban.

A társfüggő nő párja erősebbEgy normális kapcsolat az egyenjogúságon és a kölcsönösségen alapul. Egy jól működő, egészséges párkapcsolatba mindkét fél ugyanannyit fektet be, mint a másik, és az így létrehozott kapcsolati tőke babérjait is közösen, hasonló arányban aratják le. Érdekes tény, hogy a nők munkába állása és egyenjogúságukhoz való joga eredményezhette azt, hogy a társfüggők nagy része nő.

Azt azért érdemes leszögezni, hogy nem attól lesz egy nő társfüggő, mert otthon van a gyerekeivel, vagy otthonról dolgozik éppen. A lényeg nem a feladatok felosztásában van.

A társfüggőség lényege, hogy a kapcsolatban élő nő párja árnyékában él, mögüle kilépve védtelennek, sebezhetőnek, identitás nélkülinek érzi magát, mintha a föld kiszaladna a lábai alól (akkor is igaz lehet ez, ha a nőnek stabil egzisztenciát jelentő biztos munkahelye van!). A társfüggő nő partnere befolyása alatt, annak kényét-kedvét lesve éli mindennapjait, s mindennapjainak középpontjában társa igényeinek kielégítése, életének kényelmesebbé tétele áll. Menekül a párkapcsolati konfliktushelyzetektől, mivel azokat nem képes felnőtt módon kezelni illetve retteg attól, hogy egy esetleges véleménykülönbség kapcsán a látszólag kiegyensúlyozott kapcsolat megromlik, netán szünet áll be, vagy szakításra kerül sor.

A férfiak szervezetében magasabban jelenlévő tesztoszteronszint azt eredményezheti, hogy egy férfi sokkal agresszívabb, mit egy nő. Ha egy társfüggő nő egy ilyen férfival él, akkor ott szinte biztosra vehető a lelki és testi terror. Érdekes, hogy a társfüggő nők gyakran választanak problémás férfiakat, akik súlyosan alkoholizálnak vagy hűtlenek, esetleg fizikailag bántalmazzák a nőt. És ha valaki mégis észreveszi, hogy mi is zajlik a kapcsolatban, a nő akkor sem a férfit hibáztatja, sőt még meg is védi a bántalmazóját. Gyakran az ilyen betegségben szenvedő emberek magukat hibáztatják a kialakult helyzetért, vagy egyszerűen azt gondolják magukról, hogy ők nem érdemelnek jobbat, többet.

Egy másik meglátás szerint, azért maradnak ezek a nők a problémás párjukkal, mert meg akarják menteni őt, szinte küldetésnek tekintve ezt a feladatot. Természetesen a jó útra térítés esélye rendkívül kicsi.

A betegség kialakulásában gyerekkori lelki sérülések állhatnak. Vagy nem kapott elég szeretet a társfüggő gyermekként, vagy túlságosan is féltették és óvták a szülei a csemetéjüket. Így nem alakult ki az önállóság és a feladat megoldási készség. Ehhez egy mélyen bevésődött téves pszichés beállítottság miatt társat keres, akitől az elkövetkezendőkben nagymértékben függni fog. A társfüggő személy, ha esetleg képes is kilépni a kapcsolatból, vagy társa hagyja el, következő alkalommal ugyanabba a hibába esik és azonos séma alapján választ, szinte az előzőnek megfelelő személyiségjegyekkel rendelkező partnert.

A társ- és kapcsolatfüggőség betegségnek tekinthető. Szenvedélybetegség, mint az alkoholizmus, vagy a szerencsejátékkal való visszaélés. Van rá megoldás, aminek az első lépése az, hogy felismerjék a betegséget. Aztán el kell fogadni a tényt, hogy a függő beteg, amiből ki lehet gyógyulni.

A függő személynek segítségére lehet a család, a barátok, a rokonok, a munkatársak. A gyógyulni és társától szabadulni vágyó nőnek szüksége lesz pszichológus, pszichiáter segítségére is. Aki irányított kérdésekkel a gyógyuláshoz vezető utat mutatja.

 

Címkék: függőség stressz kapcsolat társkapcsolat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nokvagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr174482822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása